Havenverbinding

Aanleg
Laatste update op 23/05/2024

Projectleider

Partners

stad Antwerpen, Agentschap Wegen en Verkeer, haven van Antwerpen

Wat?

Op dit moment kan je de A12 slechts op twee punten door/oversteken als fietser, ter hoogte van Stabroek (Laageind) en in het oosten van Ekeren (Transcontinentaalweg). Over een afstand van 8 kilometer is er geen mogelijkheid om de A12 te kruisen en de haven in te fietsen. De aanleg van de fietsweg tussen Ekeren en de Noorderlaan werkt dit probleem weg.

Wil je dit project op de voet volgen? Schrijf je dan zeker in voor de werfnieuwsbrief van de fietsostrade F12.

Hieronder vind je de laatste werfnieuwsbrief met een omleiding voor fietsers. Helaas lopen de werken vertraging op door het aanhoudende natte weer. De einddatum van half april is niet gehaald. Momenteel zijn de werken nog steeds bezig, zodra de ondergrond opdroogt, kan de aannemer het grindpad verder afwerken.


Waar?

In detail

In de haven van Antwerpen werken er meer dan 60.000 werknemers in ongeveer 900 bedrijven. Een zesde komt uit de omliggende gemeenten, zoals Merksem, Ekeren, Kapellen, Hoevenen, Stabroek, Berendrecht en Zandvliet. 81% van de in de haven tewerkgestelde werknemers komen met de auto. Slechts 6% van de woon-werkverplaatsingen gebeurt per fiets (15,5% Vlaams gemiddelde). Recent onderzoek van de provincie Antwerpen toont aan dat de gemiddelde afstand die per fiets wordt afgelegd 16,9 km bedraagt en met de elektrische fiets zelfs 18,4 km. Met deze gemiddelde afstanden in het achterhoofd en de realisatie van de F12 wordt de haven voor veel werknemers fietsbereikbaar.

De A12 kan momenteel op slechts twee punten door/overgestoken worden door fietsers, ter hoogte van Stabroek (Laageind) en in het oosten van Ekeren (Transcontinentaalweg). Er is dus over een afstand van 8 km geen mogelijkheid om de A12 te kruisen en de haven in te fietsen.

De realisatie van de F12 tussen Ekeren en de Noorderlaan betekent een inkorting van het fietstraject met 3,2 km vanuit Ekeren tot 5,3 km vanuit Hoevenen. Het project situeert zich ten noorden van de Bospolder en de Ekerse Putten en ten zuiden van het vormingsstation Antwerpen Noord.

Het tracé tussen Ekeren en de Noorderlaan loopt vanaf de Noorderlaan, over de Ekersedijk, tot aan het huidige fiets- en voetgangersbrugje over de A12. Voor dit deel werd eind maart 2021 de omgevingsvergunning aangevraagd. De werken zijn gestart en eindigen midden 2024.

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons