Over Fietssnelwegen

We streven naar veilige en duurzame mobiliteit. De fiets is daarbij de eerste keuze. De fietssnelwegen maken deze keuze logisch.

De vijf Vlaamse provincies leggen fietssnelwegen aan, in samenwerking met de betrokken partners, die steden en gemeenten vlot, veilig en comfortabel met elkaar verbinden in Vlaanderen en Brussel.

Fietssnelwegen.be is een initiatief van de vijf Vlaamse provinciebesturen: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Het Brussels Gewest (Brussel Mobiel) is een inhoudelijke partner.

Ons doel? Jou op één plek alle informatie over fietssnelwegen aanbieden door onze krachten te bundelen. Zo maak je kennis met het netwerk van kwaliteitsvolle fietsroutes tussen alle Vlaamse steden. Goed voor 2700 kilometer aan fietssnelwegen: aan jou om ze te ontdekken!

Een route die berekend werd via de routeplanner op fietssnelwegen.be

Fietssnelwegen.be groeide de afgelopen jaren uit tot dé plek om je te informeren over fietssnelwegen: met kaarten, projectinformatie en veelgestelde vragen. Maar, hé daar, wie helpt me om mijn route te plannen?

In oktober 2021 ging de website die je nu bekijkt online. Mét routeplanner! Plus uitgebreidere informatie op jouw maat. Want ook Brussel Mobiel stapt in als inhoudelijke partner. Zo komt alle fietssnelweginformatie op één centrale plek terecht. Grenzeloos handig!

En nu?
Blijven bouwen, blijven verbeteren op het terrein, natuurlijk. En de vitamine F blijven verspreiden in heel Vlaanderen en Brussel, met heldere communicatie. Op naar een volledig gerealiseerd netwerk!

Voor partners

Uniforme bewegwijzering: de routetaal op fietssnelwegen

Zag je het al eens op het terrein: het fietssnelwegenlogo op borden of grondmarkeringen? Zodra een fietssnelweg klaar is, wordt de route bewegwijzerd. En prijkt hij met het logo van de fietssnelwegen: een blauwe driehoek met witte F.

Ben jij wegbeheerder of bouwheer van een fietssnelweg? Dan biedt het handboek ‘Routetaal’ jou de praktische gids om bewegwijzering op en naar fietssnelwegen te implementeren. Het wordt regelmatig aangevuld met nieuwe inzichten rond bouwstenen, hun design en hun toepassing. Dat draagt bij aan een uniforme bewegwijzering voor iedere route.

Wil je aan de slag met dit handboek? Een vraag? Advies op je signalisatieplan? Twijfel? Neem contact op met je provincie.

Heb je andere vragen of opmerkingen bij dit handboek? Neem dan contact op via info@fietssnelwegen.be.

Ook voor de technische fiches van de borden of voorbeeldbestanden mag je steeds mailen naar dit mailadres.

Kaarten, shapefiles?

Op zoek naar kaarten of shapefiles ivm het fietssnelwegennetwerk? In onze FAQ vind je hierover meer informatie.