F72 Hasselt - Maastricht

Vrijliggend dubbelrichtingsfietspad tussen Genk-Zuid en Bilzen is klaar

De werken langs de Taunusweg (N730c) op het industriepark Kieleberg in Bilzen en Genk werden voor de zomer afgerond. In het najaar van 2021 werd gestart met de aanleg van een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad en vijf beveiligde fietsoversteekplaatsen ter hoogte van de kruispunten op de Taunusweg. Hiermee werd meteen een ontbrekende schakel in de fietssnelweg langs het Albertkanaal weggewerkt.

Sinds vorig jaar werd gewerkt aan de zuidkant van de rijweg, richting Munsterbilzen, tussen de rotondes van de Henry Fordlaan (N702) en die van Zutendaalweg (N730). De werken zijn ondertussen succesvol afgerond.

Ontbrekende schakel in fietssnelweg weggewerkt

Het resultaat zorgde voor een verdere uitbouw van de fietssnelweg langs het Albertkanaal tussen Antwerpen en Riemst. Via de nieuwe fietsinfrastructuur van de Taunusweg is ter hoogte van de Kieleberg in Bilzen de missing link van de F72 weggewerkt.

Aan de zuidkant van de rijweg, richting Munsterbilzen, is een gloednieuw dubbelrichtingsfietspad van 3,5 meter breed in asfalt aangelegd. Het fietspad wordt van de rijweg gescheiden met een groene berm en is verlicht. Het in totaal 2,5 kilometer nieuw fietspad takt aan op de fietspaden van de rotonden met de Henry Fordlaan en de Zutendaalweg.

Vijf beveiligde oversteekplaatsen

Ter hoogte van de kruispunten werden vijf beveiligde fietsoversteekpunten met een middeneiland voorzien. Via de ruime opstelzones kunnen fietsers er in twee tijden oversteken. Deze locaties zijn ook elk voorzien van heldere verlichting boven de weg. Aan de kruispunten werden ook fietsverbindingen naar de zijstraten aan de noordkant gemaakt, zodat fietsers veilig van de ene naar de andere kant kunnen.

De rijweg zelf werd niet vernieuwd, maar de wegmarkeringen worden wel nog opnieuw aangebracht.

Terug naar overzicht

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons