F72 Hasselt - Lanaken (richitng Maastricht)

ook gekend als  Albertkanaalroute 33 km

  • Volledig verhard
  • Voldoende breed
  • Gedeeltelijk bewegwijzerd

Laatste update op 22/07/2024

Via

Diepenbeek - Genk - Bilzen - Zutendaal - Lanaken

Legende
Fietssnelweg Niet-toegankelijk deel van de fietssnelweg (niet gerealiseerd of onderbroken) Alternatieve route in afwachting van verdere realisatie Aansluitende fietssnelwegen
Maastricht (NL) 0,0
km
Lanaken 1,1
km
Gellik 5,3
km
Munsterbilzen
Industriezone Kieleberg
Genk-Zuid
Godsheide
Hasselt 28,8
km
AfgewerktAanleg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad Taunusweg
Lees meer
VoorbereidingAanleg vrijliggend dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van Kanaalweg
Lees meer

In het kort

Samen met de F5 en F722 vormt deze fietssnelweg de zogenaamde “Albertkanaalroute”. Het Albertkanaal is dus je gids. De verharde, brede jaagpaden brengen je in geen tijd op je bestemming.

In Genk zul je het jaagpad kort verlaten zodat bedrijven vervoer over water en overslag van goederen kunnen organiseren zonder jouw veiligheid in gevaar te brengen.

Aangezien de F72 gebruik maakt van jaagpaden, is de fietssnelweg gedeeltelijk in het beheer van de Vlaamse Waterweg.

Wil je weten hoe de F72 de komende jaren nog zal verbeteren? Neem verderop een kijkje naar de lopende projecten voor deze route.

Diepenbeek

Fietsverbinding onder de Havenlaan

Begin juli 2023 is Provincie Limburg gestart met de aanleg van fietspaden en een nieuwe fietstunnel onder de Havenlaan op de fietssnelweg F72 die Hasselt met Maastricht verbindt. Op die manier wordt het jaagpad aan de zuidzijde van het Albertkanaal toegankelijk als vlotte fietsverbinding en kruist de fietssnelweg de Havenlaan ondergronds. Ten westen van het sas, net voor de waterkrachtcentrale, buigt een 4 meter breed fietspad af langs het bestaand jaagpad van het Albertkanaal. Een 18 meter lange en 3,5 meter hoge fietstunnel onder de Havenlaan gekoppeld aan een helling van maximum 4% overwint het hoogteverschil van het sas. Tussen de zonnepaneelvelden ten oosten van het sluizencomplex sluit het nieuwe fietspad terug aan op het jaagpad naar Genk. In totaal gaat het over een tracé van ongeveer 700 meter gloednieuwe fietssnelweg met aangepaste vleermuisvriendelijke verlichting. De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Vanaf volgend jaar kan je namelijk volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? Juli 2023 - voorjaar 2024
Bilzen, Genk

Aanleg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad Taunusweg

In Genk-Zuid verlaat je het jaagpad en vervolg je je weg via onder meer de Taunusweg. Een dubbelrichtingsfietspad van 3,5 meter breed en 2,5 km lang maakt je rit hier veilig en comfortabel.
Een project van Agentschap Wegen en Verkeer
Wanneer? 2021-2022
Hasselt

Aanleg fietsbrug De Langeman en herinrichting omgeving

Dankzij de nieuwe fietsbrug De Langeman steek je het Albertkanaal veilig en comfortabel over. De vernieuwde fietspaden in de onmiddellijke omgeving van de brug maken het helemaal af. Geniet van het unieke uitzicht.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? 2020-2021
Lanaken

Aanleg rotonde Montaigneweg x Tongersesteenweg

Een project van Agentschap Wegen en Verkeer
Wanneer? 2021
Diepenbeek

Aanleg vrijliggend dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van Kanaalweg

De verkeersstromen scheiden om de verkeersveiligheid te bevorderen. Je fietst hier in de toekomst over een nieuw stuk fietssnelweg van 4 meter breed, parallel aan de Kanaalweg. Zo bereik je het jaagpad volledig verkeersvrij.
Een project van De Vlaamse Waterweg
Wanneer? 2024

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons