F72 Hasselt - Maastricht
Projecten

Overzicht

Diepenbeek / F72 Hasselt - Maastricht

Fietsverbinding onder de Havenlaan

Begin juli 2023 is Provincie Limburg gestart met de aanleg van fietspaden en een nieuwe fietstunnel onder de Havenlaan op de fietssnelweg F72 die Hasselt met Maastricht verbindt. Op die manier wordt het jaagpad aan de zuidzijde van het Albertkanaal toegankelijk als vlotte fietsverbinding en kruist de fietssnelweg de Havenlaan ondergronds. Ten westen van het sas, net voor de waterkrachtcentrale, buigt een 4 meter breed fietspad af langs het bestaand jaagpad van het Albertkanaal. Een 18 meter lange en 3,5 meter hoge fietstunnel onder de Havenlaan gekoppeld aan een helling van maximum 4% overwint het hoogteverschil van het sas. Tussen de zonnepaneelvelden ten oosten van het sluizencomplex sluit het nieuwe fietspad terug aan op het jaagpad naar Genk. In totaal gaat het over een tracé van ongeveer 700 meter gloednieuwe fietssnelweg met aangepaste vleermuisvriendelijke verlichting. De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Vanaf volgend jaar kan je namelijk volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? Juli 2023 - voorjaar 2024
Bilzen, Genk / F72 Hasselt - Maastricht F76 Genk - Tongeren

Aanleg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad Taunusweg

In Genk-Zuid verlaat je het jaagpad en vervolg je je weg via onder meer de Taunusweg. Een dubbelrichtingsfietspad van 3,5 meter breed en 2,5 km lang maakt je rit hier veilig en comfortabel.
Een project van Agentschap Wegen en Verkeer
Wanneer? 2021-2022
Hasselt / F72 Hasselt - Maastricht F702 Hasselt - Corda Campus

Aanleg fietsbrug De Langeman en herinrichting omgeving

Dankzij de nieuwe fietsbrug De Langeman steek je het Albertkanaal veilig en comfortabel over. De vernieuwde fietspaden in de onmiddellijke omgeving van de brug maken het helemaal af. Geniet van het unieke uitzicht.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? 2020-2021
Lanaken / F72 Hasselt - Maastricht

Aanleg rotonde Montaigneweg x Tongersesteenweg

Een project van Agentschap Wegen en Verkeer
Wanneer? 2021
Diepenbeek / F72 Hasselt - Maastricht

Aanleg vrijliggend dubbelrichtingsfietspad ter hoogte van Kanaalweg

De verkeersstromen scheiden om de verkeersveiligheid te bevorderen. Je fietst hier in de toekomst over een nieuw stuk fietssnelweg van 4 meter breed, parallel aan de Kanaalweg. Zo bereik je het jaagpad volledig verkeersvrij.
Een project van De Vlaamse Waterweg
Wanneer? 2023