F72 Hasselt - Maastricht

Fietstunnel Havenlaan ingeschoven

In Diepenbeek werd de fietstunnel ingeschoven onder het wegdek van de Havenlaan. Deze verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt.

Vanaf 2024 kan je volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel van oost naar west, dwars doorheen de provincie Limburg.

De tunnel heeft een totale lengte van 28 meter en een breedte van 7 meter. Voor de bouw van deze tunnel werden 73 ton staal en 350 m³ beton voorzien. Er wordt ook nog eens 650 meter aansluitende fietssnelweg aangelegd.

De grote uitdaging binnen dit project lag vooral in de specifieke locatie en timing. De tunnel moest gebouwd en geplaatst worden zonder een grote impact te hebben op het doorgaande verkeer op de Havenlaan, waar veel fietsverkeer op zit. Daarom werd de keuze gemaakt om de bouw naast de Havenlaan te realiseren en de tunnel op één weekend onder de Havenlaan te schuiven.

Terug naar overzicht

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons