F75 Beringen - Maasmechelen via Genk

Aanleg fietssnelweg Kolenspoor tussen Genk en As gestart

In opdracht van de provincie Limburg werd gestart met de aanlegwerken van de fietssnelweg F75 Kolenspoor. De fietssnelweg Kolenspoor is een functionele fietsroute van in totaal 77 km lang, die de voormalige Limburgse mijngemeenten met elkaar verbindt.

Van Genk-Noord tot As station
Het eerste deeltracé dat gerealiseerd wordt, is het traject tussen Genk-Noord en het station van As. Dit tracé is 12 km lang, vertrekt op industriezone Genk-Noord aan de Ikea vestiging en loopt dan via Driehoeven en Zwartberg naar het stadion van KRC Genk, langs de site van Thor Park en de Klaverberg naar het station van As.

Missing link
Het deeltracé van Genk naar As is doelbewust gekozen als eerste traject. Deze verbinding geldt binnen het Limburgs fietssnelwegennetwerk immers als missing link. Na de realisatie zal het Maasland functioneel ontsloten zijn richting Midden-Limburg. Vanuit As zijn er connecties naar Dilsen-Stokkem, Maaseik (F751) en Maasmechelen (F75). In Genk is er een aantakking richting Tongeren (F76) en Hasselt (F701) maar de fietssnelweg F75 loopt ook verder richting Zonhoven en Houthalen-Helchteren. Van daaruit kan je dan weer naar Noord- en West-Limburg.

Fietstunnel
De fietssnelweg zelf wordt 4 meter breed, in asfalt en krijgt beveiligde kruispunten. Zowel de kruising met de Duinenlaan (aan KRC Genk), als de kruisingen met de Steenweg en de Bilzerweg worden beveiligd met verkeerslichten. Voor de kruising van de fietssnelweg met de Hengelhoefstraat realiseren we een unieke fietstunnel van 60 meter lang in spiraalvorm. De tunnel verbindt de fietssnelweg langs de Seinhuisstraat met deze langs de Hermeslaan. Door de tunnel wordt dit druk en onveilig verkeersknooppunt voor eens en voor altijd duurzaam en veilig aangepakt. De vormgeving van de tunnel refereert naar de mijnschachten van weleer. Zowel de spiraalvorming als de afwerking maakt van deze fietstunnel echt wel een landmark binnen de hele kolenspoorregio.”

Strategisch project Kolenspoor
Eind 2020 kocht het provinciebestuur een belangrijk stuk van de Kolenspoorbedding over van de NMBS. De historische verbinding is een corridor tussen belangrijke Limburgse gemeenten die een rijke en gemeenschappelijke geschiedenis bezitten. Het is een mooie investering met veel potentieel voor vernieuwende economische groei, meer beleving en de verbinding van unieke landschappen en waardevolle natuur. Ook op vlak van innovatieve en duurzame mobiliteit is dit een belangrijk project.

Verkeersdoorstroming
Het bouwen van de fietstunnel zal een jaar duren. Het is een complex bouwwerk. Om het drukke doorgaand verkeer zo min mogelijk te verstoren, wordt een tijdelijke omleidingsweg voorzien tussen de Hengelhoefstraat en de Hermeslaan. Hierdoor is er een permanente doorstroming mogelijk met beperkte hinder.

Ecologie
Samen met de aanleg van de fietssnelweg wordt geïnvesteerd in natuurversterkende maatregelen. Om toekomstgericht de natuurwaarden in dit gebied te versterken, liet het Provinciaal Natuurcentrum een ecologische inpassingsstudie uitvoeren. De conclusies uit die studie werden vertaald in ecologische ingrepen. Zo zal langsheen de fietssnelweg een specifieke mantelzoomvegetatie worden gerealiseerd. Hierdoor komt er meer zonbeschenen open ruimte waardoor aanwezige planten- en diersoorten zich beter kunnen ontwikkelen.

Daarnaast voorziet het project ecogeleiding langsheen het traject. Er worden herpetotunnels en amfibietunnels aangelegd en aan de Klaverberg wordt zelfs een schapentunnel voorzien voor begrazingsprojecten. Specifieke aandacht gaat naar beschermde soorten zoals de gladde slang, de rugstreeppad en de vleermuizen.

De fietssnelweg zal verlicht worden vanuit veiligheidsoogpunt, maar er wordt gewerkt met vleermuisvriendelijke verlichting die bovendien ’s nachts gedimd wordt.

De realisatie van de fietssnelweg en de fietstunnel zal in totaal zo’n 11 miljoen euro kosten. Eén vijfde van dit bedrag gaat direct naar ecologische maatregelen.

Terug naar overzicht

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons