F74 Hasselt - Eindhoven via Pelt

ook gekend als Spoorlijn 18-route 41 km

  • Rechtlijnige noord-zuid-as
  • Grotendeels befietsbaar
  • Deels verlicht (pilootproject)

Laatste update op 05/05/2022

Via

Zonhoven - Houthalen-Helchteren - Peer - Hechtel-Eksel - Pelt

Legende
Fietssnelweg Niet-toegankelijk deel van de fietssnelweg (niet gerealiseerd of onderbroken) Alternatieve route in afwachting van verdere realisatie Aansluitende fietssnelwegen
Hasselt 0,3
km
Kiewit
Zonhoven station 5,4
km
Houthalen 10,1
km
Helchteren 13,6
km
Hechtel
Peer 22,4
km
Eksel
Overpelt 30,5
km
Neerpelt station 32,3
km
Achel 37,2
km
Eindhoven (NL) 40,4
km
AfgewerktAanleg fietsbrug langs nieuwe spoorbrug Kuringen
Lees meer
VoorbereidingAanleg fietsweg tussen de spoorbrug en de Blookstraat/Vilstraat
Lees meer
VoorbereidingFietsoversteek N72
Lees meer
StudieAanleg fietsstraat Boskensweg
Lees meer
AanlegFietsknooppunt 316
Lees meer
Niet-gearchivF74/L/13
AanlegOversteek vijfeindestraat
Lees meer
AanlegOversteek Linzenstraat
Lees meer
AanlegOversteek Voorbroekstraat
Lees meer
AfgewerktFietsbrug Helchteren
Lees meer
AanlegAchelmansstraat
Lees meer
AanlegOversteek Overweglaan
Lees meer
AanlegOversteek Hoksentstraat
Lees meer
AanlegFietsknooppunt 247
Lees meer
AanlegOversteek Kapelstraat
Lees meer
AfgewerktHeraanleg en beveiliging kruising met Breugelweg Pelt
Lees meer
AanlegOversteek Urneveldstraat
Lees meer
AanlegOversteek Spoorwegstraat
Lees meer
StudieOversteek Achelsedijk
Lees meer
AfgewerktPilootproject verlichting
Lees meer
Niet-gearchivF74/L/40
Niet-gearchivF74/L/41
AanlegOversteek Rodenrijt 2
Lees meer
AanlegOversteek Buitenheide
Lees meer

In het kort

De F74 neemt je mee over de route van de voormalige Spoorlijn 18. Je fietst grotendeels over autoluwe fietswegen en passeert heel wat gemeentes. Je fietst al vlot van Hamont-Achel tot Houthalen-Helchteren. De rest van het tracé bevat stukken die nog gerealiseerd moeten worden. Samen met de toekomstige F741 vormt deze fietssnelweg de noord-zuid-as doorheen Limburg. Centraal, in Hasselt, tak je aan op heel wat andere fietssnelwegen.

De vele kruisingen met autowegen krijgen een herinrichting. Jij krijgt als fietser zo veel mogelijk voorrang. Zo wordt deze fietssnelweg binnenkort een stuk veiliger.

Wil je weten hoe de F74 de komende jaren nog zal verbeteren? Neem verderop een kijkje naar de lopende projecten voor deze route.

Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Peer, Hechtel-Eksel, Pelt

Heraanleg en beveiliging kruisingen met autoverkeer

In de toekomst fiets je een stuk veiliger door de heraanleg van 32 kruisingen met autoverkeer. Daarbij krijg jij zoveel mogelijk voorrang. Hou intussen rekening met korte, lokale omleidingen.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? De meeste kruisingen worden aangepakt in 2023-2024.
Hasselt

Aanleg fietsbrug langs nieuwe spoorbrug Kuringen

In Kuringen (Hasselt) steek je comfortabel het Albertkanaal over dankzij een fietsoversteek op de nieuwe spoorbrug. Je fietst zo eenvoudig van de F74 naar de F70 (Demerroute).
Een project van De Vlaamse Waterweg
Wanneer? 2021
Hasselt

Aanleg fietsweg tussen de spoorbrug en de Blookstraat/Vilstraat

Straks fiets je over een nieuw stuk fietssnelweg, van de spoorbrug tot de Blookstraat/Vilstraat. Het bouwdossier is in voorbereiding. Je rijdt er parallel aan de spoorweg, comfortabel en rechtlijnig.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? 2024-2025
Zonhoven

Fietsoversteek N72

Wanneer de ontbrekende stukken fietssnelweg tussen Hasselt en Houthalen-Helchteren aangelegd zijn, fiets je ook een stuk comfortabeler naar het station van Zonhoven. Via een nieuwe fietsoversteek kun je hier de N72 veiliger kruisen.
Een project van Agentschap Wegen en Verkeer
Wanneer? 2024
Houthalen-Helchteren

Fietsbrug Helchteren

Via een (tijdelijke) fietsbrug steek je de drukke N751 in Houthalen-Helchteren veilig over. De fietsbrug is een van de tijdelijke maatregelen uit het zogenaamde complex project Noord-Zuid Limburg.
Een project van De Werkvennootschap
Wanneer? 2022-2023
Pelt

Heraanleg en beveiliging kruising met Breugelweg Pelt

Via een ruime bajonet-oversteek kruis je de Breugelweg een stuk veiliger dan voorheen. Dit is de eerste beveiligde oversteek op de F74. Er volgen nog een 30-tal andere kruisingen.
Een project van Gemeente Pelt
Wanneer? 2019
Pelt

Pilootproject verlichting

Ook in donkere wintertijden fiets je nu comfortabel op deze autoluwe fietssnelweg. 93 vleermuisvriendelijke lichtpunten verlichten deze drukke school- en woon-werkroute in bosrijk gebied.
Een project van Gemeente Pelt
Wanneer? 2019
Zonhoven

Aanleg fietsstraat Boskensweg

Een project van Gemeente Zonhoven
Houthalen-Helchteren

Oversteek stationsstraat

Door middel van een nieuwe oversteek maken we de kruising duidelijker en breder voor fietsers en kruisend gemotoriseerd verkeer. De fietssnelweg blijft wel uit de voorrang omwille van de nabijheid van een spoorovergang. Het betreft hier enkel markeringswerken. Met dwarse volle lijnen worden fietsers attent gemaakt op de oversteek uit de voorrang. Ook op de rijweg komt belijning om de oversteek voor het kruisend gemotoriseerd verkeer duidelijk te maken.
Houthalen-Helchteren

Oversteek vijfeindestraat

Ter hoogte van de Vijfeindestraat en de Kraanbergstraat wordt de fietssnelweg verbreed en komt er bijkomende markering om duidelijk te maken dat de fietssnelweg in de voorrang is ten opzichte van de twee zijstraten. Beide zijstraten blijven afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Wanneer? juni 2024
Houthalen-Helchteren

Oversteek Loerstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Loerstraat. Gemotoriseerd verkeer in de Loerstraat wordt afgeremd met een wegversmalling en een verhoogde inrichting ter hoogte van de fietssnelweg. De fietssnelweg wordt heraangelegd in een rode kleur en krijgt de nodige belijning om aan alle weggebruikers duidelijk te maken dat de fietser in de voorrang is.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? maart 2024
Houthalen-Helchteren

Oversteek Linzenstraat

Op dit kruispunt wordt de verkeersregeling aangepast want de fietssnelweg komt in de voorrang te liggen. De fietssnelweg ter hoogte van de Linzenstraat wordt verbreed en krijgt de nodige markering. Op deze manier wordt het voor het beperkte gemotoriseerd verkeer duidelijk dat de fietssnelweg in de voorrang is.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari 2024
Houthalen-Helchteren

Oversteek Voorbroekstraat

De kruising wordt heringericht zodat de fietssnelweg voorrang krijgt ten opzichte van de Voorbroekstraat. Ter hoogte van de oversteek wordt een versmalling aangelegd voor het gemotoriseerd verkeer. De fietssnelweg krijgt een rode kleur en wordt verbreed. Deze verbreding wordt doorgetrokken tot aan de nieuwe fietsbrug.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Houthalen-Helchteren

Fietsknooppunt 316

kruising F74 en F75
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? april 2024
Houthalen-Helchteren

Oversteek bungalowpark

De kruising met Bungalowpark wordt regelmatig gebruikt door landbouwverkeer. De fietssnelweg krijgt hier voorrang op het landbouwverkeer. De voorrang wordt aangegeven met duidelijke markeringen. De aanzet met kasseien voor het landbouwverkeer moet ervoor zorgen dat er geen of weinig modderresten op de fietssnelweg terecht komen.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Peer

Oversteek Overweglaan

De kruising van de fietssnelweg met de Overweglaan krijgt een innovatieve lichtenregeling die zorgt voor een vlotte en veilige oversteek waarbij de fietssnelweg in de voorrang ligt. De fietsers krijgen steeds groen licht omdat detectielussen in de fietssnelwegen de lichtenregeling aansturen. Zo kunnen fietsers vlot en veilig oversteken zonder wachttijd. Het gemotoriseerd verkeer op de Overweglaan krijgt op deze momenten rood om de fietsers veilig te laten kruisen. De fietssnelweg wordt ter hoogte van deze kruising ook verbreed.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari 2024
Hechtel-Eksel

Oversteek Schansdijkstraat

Met extra markering wordt de fietssnelweg ter hoogte van de Schansdijkstraat in de voorrang gesteld. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer in de Schansdijkstraat wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau. De fietssnelweg wordt ook heraangelegd in een rode kleur met bijkomende markering.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Hechtel-Eksel

Oversteek Hoksentstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Hoksenstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? augustus - september 2024
Hechtel-Eksel

Oversteek Kruisstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Kruisstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? september 2024
Pelt

Fietsknooppunt 247

Op de fietssnelweg ligt het knooppunt 247 van het toeristisch fietsroutenetwerk. Met extra markering en een verbreding krijgt dit knooppunt een duidelijke voorrangsregeling voor de fietssnelweg.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? september 2024
Pelt

Oversteek Kapelstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Kapelstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? april 2024
Pelt

Oversteek Urneveldstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Urneveldstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? mei 2024
Pelt

Oversteek Spoorwegstraat

De kruising krijgen een tijdelijke invulling omdat de Spoorwegstraat in de nabije toekomst volledig heringericht wordt. Bij deze oversteek blijven fietsers voorlopig uit de voorrang en worden beperkte markeringen aangebracht. Bij de herinrichting van de Spoorwegstraat krijgt de fietssnelweg een veilige en vlotte oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? juni 2024
Pelt

Oversteek Bemvaartstraat

Ter hoogte van de Bemvaartstraat staat één van de grotere herinrichtingen voor fietssnelweg F74 gepland. De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Bemvaartstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau. De Vloeterstraat wordt ter hoogte van de Bemvaartstraat geknipt voor gemotoriseerd verkeer. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek. Daarnaast wordt de fietssnelweg rechtdoor getrokken over de oude spoorwegzate richting Skiffel. Dit gebeurt meteen op vier meter breedte. Het huidige fietstracé langs Molenbroek zal verdwijnen en krijgt een groene invulling.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? juni 2024
Pelt

Oversteek Boelehoef

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van Boelehoef. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari - februari 2024
Pelt

Oversteek Achelsedijk

Ter hoogte van de Achelsedijk komt er een grote aanpassing. De huidige situatie met een rotonde verandert helemaal. De Achelsedijk richting Hamont-Achel wordt ondergeschikt ten opzichte van de Tisselrietweg. De fietssnelweg krijgt ook voorrang op de Achelsedijk. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Pelt

Knooppunt 220 (F74/F71)

De fietssnelwegen F74 en F71 wisselen uit ter hoogte van de Bevrijdingsweg. Met extra markering en een verbreding krijgt dit knooppunt een duidelijke voorrangsregeling.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? juli 2024
Hamont-Achel

Oversteek Rodenrijt 1

De fietssnelweg kruist driemaal met Rodenrijt. Op alle kruisingen krijgt de fietssnelweg voorrang. Bij de meest zuidelijk kruising wordt de snelheid van het gemotoriseerd verkeer afgeremd door middel van een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari - maart 2024
Hamont-Achel

Oversteek Rodenrijt 2

De fietssnelweg kruist driemaal met Rodenrijt. Op alle kruisingen krijgt de fietssnelweg voorrang. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari 2024
Hamont-Achel

Oversteek Rodenrijt 3

De fietssnelweg kruist driemaal met Rodenrijt. Op alle kruisingen krijgt de fietssnelweg voorrang. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari - februari 2024
Peer

Achelmansstraat

De Achelmansstraat wordt regelmatig gebruikt door landbouwverkeer. De fietssnelweg krijgt hier voorrang op het landbouwverkeer. De voorrang wordt aangegeven met duidelijke markeringen. De aanzet met kasseien voor het landbouwverkeer moet ervoor zorgen dat er geen of weinig modderresten op de fietssnelweg terecht komen.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? januari 2024
Peer

Tichelovenstraat

Ter hoogte van de Tichelovenstraat kruist landbouwverkeer regelmatig de fietssnelweg. Met een aanzet in kasseien en een duidelijke markering wordt de voorrangsregeling voor de fietsers duidelijk gemaakt. De aanzet in kasseien zorgt ook voor minder modderresten op de fietssnelweg.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Hechtel-Eksel

Schansdijkstraat

Met extra markering wordt de fietssnelweg ter hoogte van de Schansdijkstraat in de voorrang gesteld. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer in de Schansdijkstraat wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau. De fietssnelweg wordt ook heraangelegd in een rode kleur met bijkomende markering.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? maart 2024
Pelt

Kleinmolenstraat

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Kleinmolenstraat. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? april 2024
Pelt

Jagerspad

Ter hoogte van de Jagerspad kruist landbouwverkeer regelmatig de fietssnelweg. Met een aanzet in kasseien en een duidelijke markering wordt de voorrangsregeling voor de fietsers duidelijk gemaakt. De aanzet in kasseien zorgt ook voor minder modderresten op de fietssnelweg.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Hamont-Achel

Oversteek Buitenheide

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van Buitenheide. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer wordt afgeremd door middel van een wegversmalling met een verhoogd plateau ter hoogte van de oversteek. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari 2024
Peer

Diestersedijk

De fietssnelweg krijgt voorrang ten opzichte van de Diestersedijk. Het kruispunt wordt hiervoor heringericht. Het gemotoriseerd verkeer op de Dietsersedijk wordt afgeremd door een verhoogde inrichting. De fietssnelweg krijgt een rode kleur met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien wordt de fietssnelweg verbreed ter hoogte van de oversteek.
Een project van Provincie Limburg
Wanneer? februari - maart 2024

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons