Netwerk fietssnelwegen in Vlaanderen bestaat 10 jaar

Het netwerk fietssnelwegen in Vlaanderen bestaat 10 jaar.

In 2024 werken de 5 Vlaamse provincies al 10 jaar samen aan deze kwaliteitsvolle fietsroutes. Het idee voor een beter functioneel fietsnetwerk borrelde al een tijdje in de Vlaamse provincies. De vele auto’s en onaangepaste fietsinfrastructuur tussen de stedelijke gebieden zorgden voor weinig motivatie om het woon-werk verkeer met de fiets af te leggen. In 2014 bundelden de Vlaamse provincies hun ideeën en werd er een Vlaams netwerk uitgetekend van 110 fietssnelwegen oftewel 2400 kilometer.

We spoelen door naar 2024. Resultaat: een netwerk van ondertussen 130 fietssnelwegen dat bestaat uit 2800 kilometer, een uniforme leesbaarheid én een website fietssnelwegen.be met routeplanner.

De voorbije 10 jaar werkten de 5 Vlaamse provincies, samen met de Vlaamse overheid én de steden en gemeenten, aan de realisatie van het netwerk en het bekendmaken van de fietssnelwegen bij de fietsers. En het harde werken loont, want van de 2800 kilometer fietssnelweg is er al 2037 kilometer befietsbaar. De 5 Vlaamse provincies ontwikkelden ook een gezamenlijke huisstijl voor de bewegwijzering. Zo zie je op heel wat fietssnelwegen de blauwe F-bordjes en vloerstickers verschijnen.

Dat de 5 Vlaamse provincies trots zijn op de fietssnelwegen is duidelijk. Daarom blijven ze ook de komende jaren verder inzetten op de optimalisatie en het promoten van de fietssnelwegen.

Het 10-jarig jubileum vieren de Vlaamse provincies dan ook graag mét de fietsers, daarom vind je op wereldfietsdag, 3 juni, in elke provincie een feestactie op een fietssnelweg.

Terug naar overzicht

A question? A comment or suggestion?

Do you have a question about a project, about a cycle highway? Do you want to report something to us? We would be delighted to help you further.

Contact us