F74 Hasselt - Eindhoven via Pelt

9 veiligere F74-kruisingen in Houthalen-Helchteren geopend

De F74 Hasselt-Pelt (richting Eindhoven), ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Sinds januari pakt het provinciebestuur deze kruisingen aan, verspreid over 5 gemeenten (Peer, Pelt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren). Al deze conflictpunten krijgen een nieuwe, veilige invulling met een duidelijke situatie voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.

In Houthalen-Helchteren werden maar liefst 9 kruisingen heringericht: Linzenstraat, Voorbroekstraat, Bungalowpark, Weg naar Spikkelspade, Loerstraat, Stationsstraat, Knooppunt fietssnelweg F74 en F75, Guldensporenlaan en Vijfeindestraat!

In Houthalen-Helchteren fiets je als fietssnelwegfietser op 8 kruisingen in de voorrang. Bij 1 kruising was dat niet mogelijk door de nabijheid van een spoorovergang. Bij 4 kruisingen wordt het gemotoriseerd verkeer actief afgeremd door een verhoogd plateau, een wegversmalling, een combinatie van beide of een slimme lichtenregeling. 4 kruisingen krijgen een breder fietspad of oversteek voor de fietser. Wegmarkeringen en een rode afwerkingslaag verduidelijken de nieuwe inrichting. Ook oranje waarschuwingsborden wijzen de weggebruikers op de gewijzigde verkeerssituatie.

In het najaar volgt nog de officiële opening van vier kruisingen in Hechtel-Eksel en 11 kruisingen in Pelt, het sluitstuk van deze opwaarderingswerken aan de fietssnelweg. De meeste kruisingen zijn intussen wel al befietsbaar.

De herinrichting van deze kruispunten is een stap vooruit naar veiliger en efficiënter fietsverkeer in Limburg. Dit project benadrukt de jarenlange inzet om het fietsnetwerk te versterken en te beveiligen en tegelijkertijd duurzame mobiliteit te bevorderen, in samenwerking met de lokale besturen. Bovendien worden kruisingen van deze fietssnelweg met gewestwegen op termijn nog aangepast op initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Linzenstraat

Een aangepaste verkeersregeling brengt jou als fietssnelwegfietser in de voorrang. De fietssnelweg is breder en kreeg de nodige markering.

Voorbroekstraat

Het gemotoriseerd verkeer wordt actief afgeremd door een wegversmalling. De fietssnelweg heeft ter hoogte van de kruising een rode kleur gekregen en werd verbreed, helemaal tot aan de nieuwe fietsbrug.

Bungalowpark

De fietssnelweg heeft voorrang gekregen op het landbouwverkeer dat gebruikmaakt van deze route. De voorrang wordt aangegeven met duidelijke markeringen. De aanzet met kasseien voor het landbouwverkeer moet ervoor zorgen dat er weinig modderresten op de fietssnelweg terechtkomen.

Weg naar Spikkelspade

De Weg naar Spikkelspade kreeg een drempel die het gemotoriseerd verkeer zal afremmen. De fietssnelweg kreeg een rode afwerkingslaag en de nodige belijning om haar voorrang duidelijk te maken.

Loerstraat

De fietssnelweg heeft nu voorrang ten opzichte van de Loerstraat. Gemotoriseerd verkeer in de Loerstraat moet afremmen voor een wegversmalling en verhoogde inrichting ter hoogte van de fietssnelweg. De fietssnelweg kreeg een rode kleur en de nodige belijning om aan alle weggebruikers duidelijk te maken dat je als fietssnelwegfietser in de voorrang bent.

Stationsstraat

Dit is de enige kruising waar je als fietser geen voorrang hebt op het gemotoriseerd verkeer, door de nabijheid van een spoorovergang. De nieuwe oversteek geeft je wel meer plaats om de rijweg te kruisen. Er kwamen ook nieuwe, veilige paaltjes met verlichting in. Dwarse volle lijnen maken je erop attent dat deze oversteek uit de voorrang is. Ook op de rijweg komt belijning om de oversteek voor het kruisend gemotoriseerd verkeer duidelijk te maken.

Knooppunt fietssnelweg F74 en F75

Ter hoogte van de Hoolvenstraat komen fietssnelwegen F74 en F75 samen. De extra belijning maakt de voorrangsregeling voor de fietsers onderling duidelijk. De F74-fietser heeft hier steeds voorrang.

Guldensporenlaan

Als fietssnelwegfietser krijg je voorrang op het gemotoriseerde verkeer via een innovatieve lichtenregeling die zorgt voor een vlotte en veilige oversteek. Je krijgt steeds groen licht en kunt vlot en veilig oversteken zonder wachttijd doordat detectielussen in de fietssnelweg de lichtenregeling aansturen. Het gemotoriseerd verkeer op de Guldensporenlaan krijgt op haar beurt een rood licht om jou veilig te laten kruisen.

Vijfeindestraat

Ter hoogte van de Vijfeindestraat en de Kraanbergstraat werd de fietssnelweg verbreed en de bijkomende markering maakt duidelijk dat de fietssnelweg in de voorrang is ten opzichte van de twee zijstraten. Beide zijstraten blijven afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Terug naar overzicht

A question? A comment or suggestion?

Do you have a question about a project, about a cycle highway? Do you want to report something to us? We would be delighted to help you further.

Contact us