F74 Hasselt - Eindhoven via Pelt

4 heringerichte kruispunten van de fietssnelweg F74 in Peer geopend

De F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Sinds januari is het provinciebestuur bezig met de heraanleg van deze kruisingen om deze conflictpunten veiliger te maken. De werkzaamheden duren nog tot eind september maar de werken aan 4 kruisingen in Peer zijn reeds volledig afgerond.

De fietssnelweg kruist heel wat wegen, waaronder een paar gevaarlijke oversteekplaatsen. Meer dan 30 van die kruispunten worden nu veiliger gemaakt en geoptimaliseerd qua doorstroming, in overleg met de lokale besturen. Op veel plaatsen krijgt de fietser voorrang. Meestal wordt de oversteek beveiligd aan de hand van plateaus of wegversmallingen of wordt een slimme lichtenregeling geplaatst zoals aan de Overweglaan in Peer zodat de aankomende fietser altijd groen heeft.

Door de vele regen van de afgelopen maanden was het niet evident om alle werken even vlot te laten verlopen. Ook voor het aanbrengen van wegmarkeringen moet het droog zijn en moet er een minimumtemperatuur gehaald worden.

De 4 kruisingen die in Peer werden heraangelegd zijn de volgende:

Overweglaan

De kruising van de fietssnelweg met de Overweglaan is het meest ingrijpende project in Peer. Op het kruispunt werd een innovatieve lichtenregeling geïnstalleerd die zorgt voor een vlotte en veilige oversteek waarbij de fietssnelweg in de voorrang ligt.

De fietsers krijgen steeds groen licht omdat detectielussen in de fietssnelwegen de lichtenregeling aansturen. Zo kunnen fietsers vlot en veilig oversteken zonder wachttijd. Het gemotoriseerd verkeer op de Overweglaan krijgt op deze momenten rood om de fietsers veilig te laten kruisen. De fietssnelweg werd ter hoogte van deze kruising ook verbreed.

Het is nog maar het 2de fietsersdetectiesysteem dat in Limburg geïnstalleerd werd. De bedoeling is om dit systeem in de toekomst meer en meer uit te rollen.

Achelmansstraat

De Achelmansstraat wordt regelmatig gebruikt door landbouwverkeer. De fietssnelweg heeft hier voorrang gekregen op het landbouwverkeer. De voorrang wordt aangegeven met duidelijke markeringen. De aanzet naar de fietssnelweg werd aangelegd met kasseien zodat modderresten reeds van de landbouwvoertuigen vallen alvorens het landbouwverkeer de fietssnelweg oprijdt.

Tichelovenstraat

Ter hoogte van de Tichelovenstraat kruist landbouwverkeer regelmatig de fietssnelweg. Ook hier wordt de aanzet in kasseien aangelegd. Een duidelijke markering zorgt ervoor dat de voorrangsregeling voor de fietsers en het gemotoriseerd vervoer duidelijk is. De aanzet in kasseien zorgt ook voor minder modderresten op de fietssnelweg.

Diestersedijk

De fietssnelweg is hier in de voorrang komen te liggen ten opzichte van de Diestersedijk. Het kruispunt werd heringericht zodat het gemotoriseerd verkeer op de Diestsersedijk afgeremd wordt door een verhoogde inrichting. De fietssnelweg heeft een rode kleur gekregen met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien werd de fietssnelweg ook verbreed ter hoogte van de oversteek.

Terug naar overzicht

Une question ? Un commentaire ou une suggestion ?

Avez-vous une question sur un projet, ou sur une cyclostrade ? Voulez-vous nous faire un rapport ? Nous vous aiderons par la suite avec plaisir.

Contactez-nous