Fietstunnel Koulaak

Afgewerkt
Laatste update op 25/10/2021

Projectleider

Kostprijs

1.276.459, 61 euro incl btw

Partners

Vlaams overheid, Europese Unie (EFRO)

Wat?

De fietstunnel ter hoogte van Koulaak in Herentals zorgt er voor dat fietsers het Natura 2000-gebied niet moeten kruisen.

  • fietstunnel van 14 meter lang en 5,50 meter breed
  • Keerwand van 205 meter tussen het spoor en het aan te leggen fietspad om het niveauverschil op te vangen.
  • Een bouwwerk van 295m³ beton en 91 ton ijzer

Waar?

Wanneer?

september 2019

In detail

Logo EFRO

De fietstunnel aan Koulaak in Herentals werd volledig naast het spoor gebouwd. Het gaat om een fietstunnel van 14 meter lang en 5,50 meter breed.
Om de fietstunnel te kunnen realiseren plaatste de aannemer een keerwand van 205 meter tussen het spoor en het aan te leggen fietspad. Deze muur vangt het niveauverschil op. Hiervoor werden betonnen pilaren van 9meter in de grond gestoken. Toch weer een bouwwerk van maar liefst 295 m³ beton en 91 ton ijzer.

Om de fietstunnel op z’n plaats te krijgen, had de aannemer slechts twee dagen tijd. De werken startten met het opbreken van de spoorlijn. Nadien werd een doorgang gegraven, de fietstunnel er in geschoven en alles opnieuw aangelegd.
Investering van 1,3 miljoen euro
De kostprijs voor de aanleg van deze fietstunnel bedraagt 1,3 miljoen euro. Voor dit project kreeg de provincie Antwerpen 629 200 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFR0) en 629 200 euro van de Vlaamse overheid.

Filmpjes inschuiven fietstunnel Koulaak

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons