Mortsel, Boechout / F11 Antwerpen - Lier

Fietsbrug op grens van Mortsel en Boechout

Afgewerkt
Laatste update op 13/06/2022

Projectleider

Kostprijs

1 888 205 euro incl. BTW

Partners

Vlaams Gewest, Europese Unie (EFRO), gemeente Boechout, Water-link i.s.m. Aquafin

Wat?

De dertig meter lange fietsbrug op de grens van Mortsel en Boechout is een unieke compositie. Je steekt er als fietser de spoorlijn Antwerpen-Lier over via een composietbrug van vijf meter breed, die aansluit op de Victor Heylenlei.

De brug werd gemaakt in het atelier van Composite Structures in het Nederlandse Meerkerk, in opdracht van Janson Bridging. Het hele proces om de fietsbrug te maken, nam slechts 2 maanden tijd in beslag.

Waar?

Wanneer?

mei 2019

In detail

EFRO logo

Als fietser steek je spoorlijn Antwerpen-Lier op de grens van Boechout en Mortsel over via een composietbrug van dertig meter lang en vijf meter breed. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. De bruggen hebben een levensduur van meer dan honderd jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren.

Plaatsing

De brug werd gemaakt in het atelier van Composite Structures in het Nederlandse Meerkerk, in opdracht van Janson Bridging uit Antwerpen. Het hele proces om de fietsbrug te maken, nam slechts 2 maanden tijd in beslag.
In de nacht van 1 op 2 mei werd de brug in één geheel vervoerd. De brug van ongeveer 30 ton werd door middel van een kraan over de spoorlijn gehesen.

Investeringen

Voor de bouw van de brug over de sporen op de grens van Boechout en Mortsel ontvangt de provincie Antwerpen via het EFRO-fonds (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) maximaal 832 000 euro subsidies. De gemeente Boechout en Water-link i.s.m. Aquafin investeren eveneens in het project, respectievelijk 418 000 euro en 260 000 euro. Ook de Vlaamse overheid draagt ruim 3 miljoen euro bij.

Filmpjes

Transport fietsbrug Mortsel-Boechout
Plaatsen van composietfietsbrug op de grens van Mortsel en Boechout
Fiets mee van Deurne naar Boechout over de fietostrade F11 Antwerpen-Lier

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons