Bouw brug over de sporen en tunnel onder de ring in Lier

Aanleg
Laatste update op 24/11/2021

Projectleider

Kostprijs

7,8 miljoen euro

Partners

Vlaamse overheid

Wat?

In de verdere realisatie van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier is een vlotte verbinding tussen de Hockeyweg en het station van Lier belangrijk. Om deze verbinding vlot en veilig te maken, komt er een fietstunnel onder de ring rond Lier (R16) tussen de twee sporenbundels en een fietsbrug over de sporen langs de noordzijde van het station, dus over de spoorbundel vanuit Antwerpen.

Waar?

Wanneer?

zomer 2022

In detail

Na de aanleg van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier tussen Deurne en Boechout startte de provincie Antwerpen met de verdere realisatie van deze fietsostrade in de stationsomgeving van Lier. Om deze verbinding vlot en veilig te maken, schoof de provincie Antwerpen een fietstunnel onder de ring van Lier (R16) tussen de twee spoorbundels. Aannemer TM Viabuild-Emotec bouwde de tunnel naast de R16.

Ondertussen gaat de bouw van de fietsbrug over de sporenbundel verder. Het eerste brugdeel ligt op z’n plaats. De fietsbrug van 250 meter bestaat uit acht verschillende delen. Een project dat tot het voorjaar 2022 duurt.

Investering van 7,8 miljoen euro

De fietstunnel en fietsbrug kaderen in een totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het project omvat ook de aanleg van de fietspaden. Dit volledige project kost 7,8 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan op een cofinanciering van ruim 4 miljoen euro van de Vlaamse overheid rekenen en op 1,8 miljoen euro van het Fietsfonds.

Plaatsing drie brugdelen fietsbrug over sporenbundel in Lier

De fietsbrug over de sporenbundel ter hoogte van het station in Lier bestaat uit acht verschillende delen. Het eerste deel werd in juli geplaatst. Maandag 29 november worden de volgende drie delen op hun plaats gehesen.

Deze brugdelen vertrekken op donderdag 25 november 2021 om 21 uur op de Ring (R16) in Lier. Daarna gaat het transport via Donk, Smedenstraat, Ernest Claeslaan via Galgeveld naar de werf. Van daaruit rijdt het transport de werf op naar de nieuwe fietstunnel onder de R16.

Het transport is 5 meter breed en ongeveer 40 meter lang. Tegenliggers en achterliggend verkeer kan niet voorbij rijden. Vooral de laatste 250 meter aan de spooroverweg in de Ernest Claeslaan zullen traag verlopen.

Transportroute fietsbrugdelen 1, 2 & 3


Daarom vragen we om in de nacht van 25 op 26 november tussen 21 uur en 6 uur de transportroute van de brug te vermijden.

  • Bewoners van de Ernest Claeslaan kunnen hun woning niet met een voertuig bereiken of verlaten op het moment dat het transport in deze straat rijdt. Wie tussen 21u en 6u weg moet, parkeert de wagen best in de Stijn Streuvelslaan.
  • Bewoners van de wijk Zevenbergen rijden de wijk best in en uit via de N10-Antwerpsesteenweg.
  • Bewoners van Galgeveld rijden best via de Tramweglei en Tuinweg.
  • In Donk, Smedenstraat en Ernest Claeslaan geldt een parkeerverbod van 25 november om 21 uur tot 26 november om 6 uur.
  • Galgeveld en Ernest Claeslaan zijn gesloten voor alle doorgaand verkeer van 25 november om 21 uur tot 26 november om 6 uur.

Maandag 29 november hijst de aannemer alvast twee van de drie delen op z'n plaats. Het derde brugdeel wordt ter plaatse gelast om dan eind december op de definitieve plaats te komen. Deze drie brugdelen verbinden op termijn de fietstunnel met de fietsbrug over de sporenbundel.

Werfnieuwsbrieven

Een vraag? Een opmerking of suggestie?

Heb je een vraag over een project, over een fietssnelweg? Wil je ons iets melden?
We helpen je graag verder.

Contacteer ons