Bouw brug over de sporen en tunnel onder de ring in Lier

Aanleg
Dernière mise à jour 25/05/2022

Chef de projet

Investissement

7,8 miljoen euro

Partenaires

Vlaamse overheid

Quoi?

In de verdere realisatie van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier is een vlotte verbinding tussen de Hockeyweg en het station van Lier belangrijk. Om deze verbinding vlot en veilig te maken, komt er een fietstunnel onder de ring rond Lier (R16) tussen de twee sporenbundels en een fietsbrug over de sporen langs de noordzijde van het station, dus over de spoorbundel vanuit Antwerpen.

Où ?

Quand?

zomer 2022

In detail

Na de aanleg van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier tussen Deurne en Boechout startte de provincie Antwerpen met de verdere realisatie van deze fietsostrade in de stationsomgeving van Lier. Om deze verbinding vlot en veilig te maken, schoof de provincie Antwerpen een fietstunnel onder de ring van Lier (R16) tussen de twee spoorbundels. Aannemer TM Viabuild-Emotec bouwde de tunnel naast de R16.

Ondertussen gaat de bouw van de fietsbrug over de sporenbundel verder. Het eerste brugdeel ligt op z’n plaats. De fietsbrug van 250 meter bestaat uit acht verschillende delen. Een project dat tot het voorjaar 2022 duurt.

Investering van 7,8 miljoen euro

De fietstunnel en fietsbrug kaderen in een totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het project omvat ook de aanleg van de fietspaden. Dit volledige project kost 7,8 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan op een cofinanciering van ruim 4 miljoen euro van de Vlaamse overheid rekenen en op 1,8 miljoen euro van het Fietsfonds.

Werfnieuwsbrieven

Hieronder vind je de laatste werfnieuwsbrieven:

Aansluiting Hockeyweg en Galgeveld

Vanaf maandag 11 april 2022 start de aannemer met de realisatie van de aansluiting tussen de fietsbrug- & tunnel en de Hockeyweg & Galgeveld in Lier.

Welke werken voeren we uit?
Om de aansluiting van de Hockeyweg en Galgeveld op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier te kunnen realiseren, leggen we het kruispunt van de fietsostrade met Galgeveld, ter hoogte van de spooroverweg Ernest Claeslaan in Lier opnieuw aan.

Kaart locatie werf F11
Aanduiding locatie werf
Hinder?
De werken starten op maandag 11 april en duren tot 6 mei 2022.

Tijdens deze werken is het kruispunt Hockeyweg – Galgeveld afgesloten. Auto’s en fietsers kunnen het kruispunt niet gebruiken.
Er is een omleiding voorzien voor zowel fietsers als auto’s:

- Fietsers op de fietsostrade F11 vanuit Antwerpen en Boechout volgen tijdens deze werken een omleiding richting Lier via de Vinkenstraat om via F16 Lint-Lier, Tuinweg en Tramweglei het centrum van Lier te bereiken.

Kaart omleiding fiets F11
Omleiding voor fietsers tijdens de werken
- Autoverkeer voor de Hockeyclub rijdt tijdens de werken via de Lintsesteenweg en Vinkenstraat om naar de club te rijden.
Kaart omleiding autoverkeer werken F11
Omleiding voor autoverkeer tijdens de werken

Plaatsing laatste brugdelen

Midden mei starten de laatste bouwwerken aan de fietsbrug over de sporenbundel in Lier. Indien alles vlot verloopt, zijn de werken in de loop van deze zomer achter de rug.

Welke werken voeren we nog uit?

De fietsbrug bestaat uit acht verschillende delen. Delen 1, 2, 3 en 4 liggen al op hun plaats. De brugdelen 5 tot 8 aan de kant van de Zuid-Australiëlaan moeten nog geplaatst worden. Op 17 en 18 mei plaatste de aannemer de deel 8 en 7 zodat hij op 31 mei en 1 juni de twee laatste brugdelen kan leggen. Nadien kan de afwerkingen starten zodat je in de loop van deze zomer over de fietsbrug kunt fietsen.

Onderdelen fietsbrug Lier

Hoe verlopen de werken?

 • Tijdens de nacht van maandag 30 mei op dinsdag 31 mei worden brugdeel 6 en 5 getransporteerd naar de werf in Lier.
  Ze zullen niet meer parkeren in Donk zoals bij de vorige delen maar rijden rechtstreeks naar de werf.
  Bij het voorbijrijden van de transporten kan je lawaaihinder verwachten van de vrachtwagens.
 • Dinsdag 31 mei 2022: omstreeks 6 uur start de opbouw van de kraan in de Zuid-Australiëlaan. Aansluitend hijsen we deel 6 op de pijlers.
 • Woensdag 1 juni 2022: omstreeks 6 uur start de opbouw van de kraan in de Zuid-Australiëlaan. Aansluitend hijsen we deel 5 op de pijlers.

Maatregelen voor het verkeer?

 • Vanaf maandag 30 mei om 22 uur tot en met woensdag 31 mei 2022 om 06 uur: parkeerverbod in Donk, Smedenstraat en Zuid-Australiëlaan.
 • Op dinsdag 31 mei en op woensdag 1 juni vanaf 6 uur tot 18u: Zuid-Australiëlaan, ter hoogte van de werf, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers.
  De opritten van huisnummers 84, 86, 88 en 90 zijn niet bereikbaar met de auto.
 • Fietsers en voetgangers kunnen de werf te voet passeren via het voetpad.

Er is tijdens deze werken een bewegwijzerde route voorzien voor auto’s en fietsers.

Kijklustigen worden niet toegelaten langs het tracé dat de brug aflegt of in de buurt van de hijswerken. Je kan de hele operatie volgen vanaf de overzijde van het spoor (Tramweglei).

Wegomleiding en verkeersmaatregelen tijdens plaatsing brugdelen Zuid-Australiëlaan

Kaartje wegomleiding en verkeersmaatregelen tijdens plaatsing brugdelen Zuid-Australiëlaan

Je kan dit kaartje ook groter bekijken via Google Maps.

Wat gebeurt er na de plaatsing van deze brugdelen in juni?

Na de plaatsing van de laatste brugdelen, voert de aannemer nog laswerken en schilderwerken uit. Tegelijkertijd plaatst hij de leuningen met verlichting en wordt de toplaag van het asfalt gelegd.

Une question ? Un commentaire ou une suggestion ?

Avez-vous une question sur un projet, ou sur une cyclostrade ? Voulez-vous nous faire un rapport ? Nous vous aiderons par la suite avec plaisir.

Contactez-nous